Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аура Сала: Концентрирайте се върху силните си страни, за да бъдем заедно в променяща се Европа

Бъдещите визии за Европа обсъдиха на форум в София

Аура Сала
Снимка: БТА
България трябва да се включи по-активно в дебата за бъдещата финансова рамка на Европейския съюз. Дебат, който е свързан както с бъдещето на европейската кохезионна политика, така и с финансовата цена на Брекзит и който ще се води основно по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Около този извод се обединиха участниците в дискусия на тема „Бъдещето на Европа“, организирана от Европейския съвет за външна политика - София и Представителството на Европейската комисия в България.

Как ще се отрази утрешният Европейски съюз на своите граждани беше ключовият въпрос по време на дискусията, по време на която експерти направиха опит да преведат посланията на Бялата книга за различните сценарии на развитие на ЕС на езика на обикновените хора - от икономическо и социалното измерение на тези послания, до измеренията на сигурността и бъдещата политика за сигурност и отбрана и мястото на България в този нов за Европа процес.

След 6 месеца страната ни ще председателства Съвета на ЕС и ще бъде призвана да търси консенсус между страните - членки по ключови за ЕС сфери и бъдещи реформи и как заложените в Бялата книга различни сценарии ще намерят отражение във финансовата рамка на Евросъюза след 2020 година.

Различните визии за Европа са пряко свързани и с дебата за новата многогодишна финансова рамка, а оттам и с преосмислянето на кохезионната политика на ЕС и цената на развода, която ще бъде платена за излизането на Великобритания от ЕС, категорична бе Весела Чернева, главен директор "Програми" на Европейския съвет за външна политика - София.


Според експерти България трябва да стимулира този дебат и заради факта, че с излизането на Великобритания предварителните данни показват, че средствата от европейските фондове за страната биха намалели с 1,8 милиарда евро за бъдещ финансов период. Не по-малко важен е въпросът и за бъдещето на валутния съюз, тъй като след Брекзит балансът между държавите - членки в еврозоната и извън нея ще бъде нарушен и страните извън Съюза, сред които и България, ще бъдат поставени в по-неизгодната позиция.

България засега абдикира от възможността си да участва активно във формирането на политики по ключови за ЕС въпроси. Изследване на Европейски съвет за външна политика сочи, че вече има създадени коалиции на държави - членки, които са двигател по определени въпроси, страната ни обаче не е сред тях, допълни Чернева.

Аура Сала, съветник по комуникация и информиране на обществеността в „Центъра за европейска политическа стратегия“, е от екипа, изготвил работния вариант на Бялата книга. Тя призова посланията за бъдещето на Бялата книга да бъдат превеждани от националните правителства на езика на обикновените граждани, за да бъдем всички ние участници в изграждането на бъдещата визия на Европа.

Тази сутрин чух, че в България има притеснения за различните скорости на сътрудничество между държави - членки на ЕС в области от общ интерес и как страната ви ще се включи в този процес. Отговорът ми: аз идвам от Финландия - страна с 5 милиона население, в България сте, ако не се лъжа, 7 милиона. Нашата цел е да бъдем заедно в една променяща се Европа, която се развива на различни нива и се надявам и в България да сте на това мнение. В България имате своите успехи в различни области като IT сектора и в развитието на малките и средни предприятия. Препоръката ми е да се концентрирате върху силните си страни.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!