Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Аспарухова: Никое живо същество не заслужава да страда

Трябва да бъдем отговорни към домашните си любимци, казва студентката по ветеринарна медицина

Петя Аспарухова
Снимка: Личен архив

Развъждането на животни не е работа за всеки. Изключително важно е да бъдем отговорни към домашните си любимци, защото така след време по-малко от тях ще бъдат на улицата и ще бъдат нещастни. Така мисли Петя Аспарухова, която е студент по ветеринарна медицина.

За Петя е изключително важно да се работи за намаляване на популацията на бездомните животни и съхраняване на различните породи, а хората да получават допълнително информация за отглеждането на домашните любимци. Апелира за кастриране на домашните любимци, за да се избягва осиновяването им от приютите, защото по думите й безконтролно и безотговорно се развъждат животни.

Смятам, че животните винаги ще бъдат част от живота ми, разказа Петя в предаването "Нощен хоризонт":

Специалността ветеринарна медицина е трудна и изисква страшно много четене, непрекъснато се откриват нови методики всеки ден. Човек не трябва да спира да учи, за да може да помага на пациентите си. Изключително важно е да имаш отвътре хъса и да не се отказваш... Като всяка друга професия, смятам, че и ветеринарният лекар трябва да специализира в дадена област, за да може да бъде максимално компетентен. У нас повечето ветеринарни лекари с общопрактикуващи.

Петя Аспарухова се е насочила към специализация в областта на акушерството и гинекологията при животните. От няколко години се занимава с развъждането на британски късокосмести котки:

Това ми доставя удоволствие - наблюдаването на създаването на новия живот и появата му на бял свят. При породата, която отглеждам, често има усложнения. Затова развъждането на животни не е работа за всеки. Изключително отговорно е, когато искаш да създаваш здраво поколение, когато се захващаш с тази работа. Изисква много познание, не просто съчетаването на две животни.

Когато ветеринавят губи пациент това по никакъв начин не се различава от хуманния, казва още Петя:

Възприемаме животните по-сериозно. Изключително трудно е когато губиш пациент, защото те са много благодарни и ти дават по-различна емоция. Болката е много голяма. Когато не можеш да помогнеш на едно животно е много тежко.

За съжаление хората често срещат затруднения да открият ветеринарни лекари, които познават естеството на работата с котки, а във ветеринарното образование у нас това звено слабо застъпено, обяснява Петя Аспарухова.

Не си мечтая за невероятна кариера и огромни постижения, бих искала просто да имам едно щастливо семейство. Децата ми да имат родителите си до себе си, както имам аз моите. Да им отделям повече време.Семейството е най-важно, споделя Петя в личен план.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна