Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийският премиер Малкълм Търнбул е на посещение в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей днес ще приеме на Даунинг стрийт гостуващия в страната австралийски премиер Малкълм Търнбул. Австралия е една от страните, с които Великобритания се надява да сключи споразумение за свободна търговия след напускането на ЕС.

Тереза Мей обеща да създаде "Глобална Великобритания", като сключи исторически свободни търговски споразумения със страни извън ЕС. Днес тя се надява да обсъди на Даунинг стрийт с Малкълм Търнбул подобен пакт между Великобритания и Австралия. След референдума за Брекзит миналата година Търнбул заяви, че желае да договори "силно и открито" търговско споразумение с Лондон. Той обаче изтъкна, че Великобритания трябва да свърши много работа, за да стигне до споразумението, по простата причина, че повече от 40 години тя е част от ЕС и това е "нова материя за британските преговарящи".

Първото официално посещение на Търнбул във Великобритания включва аудиенция при кралица Елизабет Втора. Търнбул обаче не идва за първи път на Острова. Той е учил в Оксфорд по времето, когато и Тереза Мей е била студентка там.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна