Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Петров: "Маршът на справедливостта" и милионният митинг означават, че се случва нещо ново в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самият факт, че се отправят такива призиви, че се случи нещо, което продължи три седмици и завърши с митинг, в който участваха между 1 и 2 милиона души, означава, че се случва нещо ново, и то ще е интересно. Така международният репортер на "Дневник" Ангел Петров коментира в предаването "Преди всички" най-големия опозиционен митинг в Истанбул от опита за преврат насам. Организира го турската Народнорепубликанска партия, чиито представители, заедно с хиляди граждани, извървяха за 25 дни 426 км от Анкара до Истанбул в "Марша на справедливостта". Според някои медии на митинга присъстваха стотици хиляди, според други – два и половина милиона души.

Лидерът на основната опозиционна сила в Турция – Народнорепубликанската партия – Кемал Кълъчдароглу, заяви, че това не е краят, а началото по пътя за повече справедливост и демокрация в Турция. Самият Кълъчдароглу подчерта още в начелото, че съпротивата им ще бъде мирна, че ще се водят разговори с институциите, с гражданите, с граждански действия.

Международният репортер на "Дневник" Ангел Петров коментира:

Зад този партиен език се крие нещо друго, което е хубаво да имаме предвид. Фактът, че през последната една година всякакъв опозиционен глас беше заглушен под мото „Всички да се обединим срещу тероризма“. И досега покрай призивите, действията и коментарите на Ердоган и Йълдъръм, всеки, който по някакъв начин се отклоняваше от официалната линия как трябва да се управлява Турция в момента, и поставяше под въпрос неща като извънредното положение, минаваше за член на терористична организация. Така че – самият факт, че се отправят такива призиви, че се случи нещо, което продължи три седмици и завърши с митинг, в който участваха между 1 и 2 милиона души, означава, че се случва нещо ново, и то ще е интересно. И самият президент Ердоган и премиерът Йълдъръм заклеймиха инициативата на Кълъчдароглу, когато започна походът, а сега си мълчат и преценяват. Разбира се, нищо не биха допуснали да се случи, защото после опозицията ще се представи като репресирана. Много зависи за опозицията как ще се развият нещата от това, какво ще направи оттук нататък президентът Ердоган и правителството.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна