Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Манов: Иконите са част от кореновата система на България, наречена памет

Още два месеца в Музея за християнско изкуство в криптата на храма "Св. Александър Невски" ще може да бъде видяна изложбата, наречена "Небесни закрилници на дома", която представя експонати, притежание на частен колекционер.

Собственик на колекцията, събирана в продължение на години с много търпение и любов, е Румен Манов –  колекционер и дарител. 20 от експонатите от колекцията Манов подарява на Музея за християнско изкуство. В днешния ден, когато православната църква отбелязва за втори път през годината Събора на Свети Архангел Михаил, Манов беше гост в ефира на "Хоризонт", за да разкаже как е събирана колекцията:

Част от нещата са събирани от наследници в полуразрушен вид, от антикварни магазини, но най-голямата част – тук в тази колекция, може би към 85, може би 90 процента, е закупувана от чужбина.

Има икони от Щатите, от Англия, от чисто католически страни. Явно някога, когато хората са бягали, когато са емигрирали, когато са ходили на гурбет или са се изселвали с целите си семейства (ние сме имали български колонии, знаете в Щатите, и в Канада, и къде ли не по света), някои от тях, тръгвайки с големите денкове, са слагали като пазител, като последен спомен от домашното огнище и домашната икона, пред която изказвали най-съкровените си мисли, желания и молби, радост и скръб.

СнимкаС огорчение Манов сподели, че повечето от иконите, които са от продажби в чужбина, са обявявани като гръцки, руски или от други страни, но не и като български:

Затова често пъти казвам, неведоми са пътищата иконни, защото много пъти наши икони от Балканите са представяни по търгове и аукциони като гръцки или руски. Незнайно защо никъде, никога, нито един път, не съм чул евентуално България. Никъде името България – виждал съм произход Тракия, Балкани, Сърбия, Гърция, Русия, но никъде България. И виждах как някак си името ни беше, да не използвам силната дума, низвергнато в тази част на това изкуство на православието.

Тези икони са част от българската памет – ако унищожим, ако не съхраним тази памет, наистина обричаме нашите деца и внуци да бъдат като едни дървета без корени, защото тези икони – и не само те, са част от тази коренова система на България, наречена памет, защото паметта ни държи живи, паметта ни държи европейци, паметта ни държи горди с нашата история.  

Цялото интервю на Таня Величкова с Румен Манов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна