Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските арбитражи настояват за законодателни промени

Асоциацията на търговските арбитражи в България предлага промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за международния търговски арбитраж. От асоциацията смятат, че приетите в началото на годината промени са продиктувани от справедливи мотиви, но пораждат проблеми в съдебната практика. Доц. Красимир Димитров, председател на Асоциацията, обясни:

Въведе се изискването за осемгодишен стаж. Нямаше никаква разпоредба, която да предвиди какво се случва с действащите арбитри в различните арбитражни съдилища. Как ще се установява наличието на това законово изискване и как ще се отрази тази разпоредба по отношение на тези действащи арбитри?

Измененията са въвели задължението в производството по издаване на изпълнителен лист (т.е. след приключването на арбитражно производство с арбитражно решение), касационният съд да следи служебно дали спорът попада в категорията проблеми, които могат да бъдат разглеждани от арбитраж. Според Маргарита Рангелова, председател на арбитражен съд, измененията пораждат сериозни затруднения&

Най-важно е съдът, пред който постъпва молбата на кредитора за издаване на изпълнителен лист възоснова на решението, да няма друга възможност освен, проверявайки формално решението, проверявайки, че то е връчено на ответника, на длъжника, да издаде изпълнителен лист, а не да проверява неговата валидност. Какви критерии ще проверяват, с какви доказателства, като на него му се представя само решение и едно уведомление, нищо повече.

Въведеният контрол от министъра на правосъдието за спазването на закона от арбитражните съдилища заблуждава участниците в арбитражното производство, смята д-р Златимир Орсов, заместник председател на асоциацията:

Какво очаквам да се случи? Да има сигнали до министъра на правосъдието за конкретни нарушения при някакво конкретно арбитражно производство и този, който подава сигнала да очаква, че министърът на правосъдието може да отмени или да ограничи по някакъв начин действията на това арбитражно решение...  И докато този, който е подал сигнала, чака министърът да направи нещо, бъдете сигурни, че тримесечният му срок за атакуване на арбитражното решение пред Върховния касационен съд, ще е изтекло и ако в крайна сметка той разбере, че министърът на правосъдието не може да му реши проблема и подаде жалба, съдът с основание ще откаже да я разгледа и отново ще има недоволство.

До гражданите достигна голямо заглавие в много от медиите - "като получите призовка за арбитражен съд, хвърлете я в кошчето". Хората не разбират точно и всеки по спора ли може да направи това, коментира още Маргарита Рангелова. Тя смята, че се абсолютизира неглижирането и отричането на възможността споровете да бъдат решавани от арбитражен съд.

Бързината при арбитражните производства е многократно по-голяма от тази при обикновените съдебни производства. Между шест и седем, до осем месеца търговски спорове могат да бъдат решени и приключени, докато в триинстанционното съдебно производство това може да продължи няколко години. Конфендиациалността също е едно предимство, защото не всеки търговец  би искал неговите бизнес тайни, търговски и финансови отчети и експертизи да стоят на разположение, включително в деловодството на съда, изтъкват от асоциацията.

Сдружението Асоциацията на търговските арбитражи в България е учредено през 2016 година. Сред основните цели на сдружението е да защитава интересите на арбитражните съдилища, както и да популяризира дейността на арбитражното производство като извънсъдебен способ за разрешаване на частно-правни спорове.

Темата е разгледана в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна