Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени създадоха мастило, позволяващо хартията да се използва до 80 пъти

Химисти от Калифорнийския университет "Ривърсайд" създадоха специално мастило, което може да се изтрива и позволява върху хартията да бъде печатано наново до 80 пъти, съобщава Ройтерс. Това е възможно, тъй като вместо обикновено мастило се използва светлина.

В САЩ се използват годишно 70 милиона тона хартия всяка година и учените се надяват, че новият вид мастило ще спомогне за намаляване на това количество. В основата на новата технология стоят наночастиците. Те са хиляди пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм, обяснява студентът по химия Рашид Ейса, който е работил по проекта:

Смесваме наночастиците със синя боя. След това полученият продукт нанасяме върху каквато и да е повърхност – хартия, стъкло или пластмаса. После използваме маска с желания надпис и когато осветим повърхността, след няколко минути виждаме, че надписът остава върху материала.

Надписът изчезва след пет дни, тъй като кислородните молекули във въздуха отнемат електроните от боята и използваната повърхност се връща към първоначалния си цвят. Процесът може да бъде ускорен, като хартията се затопли. По този начин тя може да се използва отново след минути.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени