Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години от освобождаването на българските медицински сестри в Либия

Снимка: архив

Днес се навършват 10 години от освобождаването на българските медицински сестри след дългия и тежък процес в Либия. На 24 юли 2007 година френският президент Никола Саркози официално обявява, че представителите на Франция и Евросъюза са постигнали споразумение с либийското правителство българските медицински сестри и палестинският лекар Ашраф да бъдат екстрадирани от страната.

Историята: Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

Към процеса бяха задочно привлечени и още двама български граждани - Емануела Колева и Смилян Тачев, обвинени заедно с основната група подсъдими в нарушение на моралните норми и валутните закони на Либия.

През 2002 г. медиците бяха оправдани по обвинението в заговор срещу държавата, но междинна инстанция запази и продължи делото по останалите обвинения - умисъл, отровителство, прелюбодеяние, употреба на алкохол, незаконни трансфери на валута. Две години по-късно, на 6 май, медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения, както Колева и Тачев, които бяха напуснали Либия преди началото на процеса.

През 2005 г. Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. Година след това присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд. Същата година, шест дни по-късно, смъртните присъди бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия, докато най-накрая на 24 юли 2007 г. нашите сестри и Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище София.

Това е процесът на моя живот, защото се осъществи копнежът на моя живот – да пледирам пред Върховен съд на чужда държава, каза в интервю за БНР един от адвокатите по време на съдебния процес - Хари Хараламбиев:

Когато се запознавахме с материалите  по делото, у нас се затвърди непоколебимото становище, че това е един гениално режисиран процес. Всичко беше перфектно изработено, до степен, че наистина обществеността – не само либийската, но и световната – да повярват, че българските медицински сестри умишлено са заразявали децата със СПИН.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Спас Крайнин с един от  адвокатите по време на съдебния  процес - Хари Хараламбиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени