Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пирогов" с кампания "Второ мнение" за пациенти с постравматични ортопедични проблеми

Снимка: БГНЕС

Само през месец юли тази година около 20 хиляди души са потърсили помощ в най-голямата спешна болница у нас - „Пирогов“ - средно на ден това са по около 645 пациенти.
 

Заради зачестилите случаи на посттравматични проблеми, настъпили предимно след тежки счупвания при пациентите, които вече са преминали лечение, болницата започна от август кампания "Второ мнение" за посттравматични ортопедични усложнения.

Над 100 пациенти с различни счупвания и ортопедични проблеми на крайниците вече са се записали за безплатните консултации в „Пирогов“, съобщи за „Хоризонт“ директорът на болницата проф. Асен Балтов. Клиничните пътеки в ортопедията са добре прецизирани и пациентите могат да се лекуват успешно по Здравна каса, посочи проф. Балтов, като допълни, че има нова пътека за политравми.

Много голям е интересът към ортопедичните консултации, каза проф. Асен Балтов, като обясни, че пациентите трябва да носят талон за травматолог от личния лекар или талон за рентгенови и лабораторни изследвания, които ще се назначат, ако е необходимо:

Ще направим всичко възможно, за да не връщаме никой и ако се запълнят часовете, ако трябва, ще продължим кампанията, но има интерес определено. Най-различни случаи има - тежки политравматични случаи, които са лекувани, но понякога нещата не се случват така, както искат и докторите, и пациентите.

Примерно забавено зарастване, недобро зарастване. Подобен случай има и в момента в клиниката, който вчера беше опериран - счупена раменна кост в горния край, в раменната става, с лошо зараснало счупване.

Проф. Балтов обясни и в кои случаи хората, претърпели травми, трябва да търсят второ мнение от специалист ортопед:

Това са счупвания при голяма енергия, която влиза в тялото. Такива са огнестрелните наранявания, катастрофите с висока скорост, падания при планинското колоездене, което е с висока скорост. Дори едно падане от скейтборд, когато е със засилка, също може да предизвика такива счупвания - с множество допълнителни фрагменти обикновено, с увреда на тъканите, които са около костта, което забавя срастването, а понякога води и до несрастване.

В такива случаи често се налага и оперативно лечение, особено при травми вследствие на катастрофи, като понякога са необходими и поредица от операции.

Трудно движение на лекувания веднъж крайник е важен симптом за търсене на второ мнение, отбеляза още проф. Балтов. Ще бъдат преглеждани и пациенти със сменени стави.

Желаещите трябва да се запишат предварително на тел. 02/9154 457 от 9.00 до 12.00 ч.

Прегледите са във  вторник, сряда и четвъртък  от 10.00 до 15.00 ч., в Рапортната зала на травматологичния комплекс на втория етаж в централната сграда на болницата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна