Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия задържа спасителен кораб в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската брегова охрана е задържала спасителна лодка на германска правозащитна група, предава Ройтерс. Германските правозащитници, са обвинени, че са помагали на нелегални имигранти от Либия, заявиха от италианската прокуратура.

Корабът „Ювента“, който се командва от“ Югенд Ретет, пристигна на остров Лампедуза, ескортиран от няколко катера на бреговата охрана. Това е първият път, в който италианските власти задържат плавателен съд, твърдящ, че изпълнява хуманитарна мисия.

В Италия има все по-големи подозрения, че неправителствените организации играят голяма роля в мигрантската криза. Според властите, те вземат имигранти от бреговете на Либия и ги докарват до италианските пристанища. Имаме доказателства за срещи между трафиканти, които са ескортирали нелегални имигранти до кораба „Ювента“, и членове на екипажа, заяви главният прокурор на сицилианския град Трапани, Амброджио Картосио.

Тази седмица Италия заплаши със санкции неправителствените организации, които провеждат спасителни операции в Средиземно море. Причината е, че повечето от тях отказаха да подпишат кодекса за поведение, предложен им от италианското правителство.

Кодексът за поведение съдържа 13 точки, сред които и присъствието на въоръжени полицаи на борда на лодките на спасителните организации. Освен това италианските власти забраняват на неправителствените организации да контактуват с каналджиите и да изключват джипиес-системите си.

Италианското правителство се надяваше с кодекса за поведение да затегне регулацията на операциите за спасяване на бедстващи мигранти в Средиземно море, но организациите заявиха, че отношението към тях ги е накарало да се чувстват като престъпници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени