Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 10 години след наводнението в Цар Калоян хората още си спомнят с ужас за преживяното

Снимка: БГНЕС
В неделя ще се навършат 10 години от катастрофалното наводнение в Цар Калоян, когато осем души загинаха, а почти целия град беше залят. Много семейства останаха без дом. Десетки жилища бяха потопени, след като за два дни над града се изсипа порой от над 300 литра на квадратен метър. Хората загубиха покъщнина, домашни живот и и спокойствието си.

Сергей Дончев от Радио Шумен е първият журналист, който успява да влезе в Цар Калоян още на 7-и август, втория ден от потопа:

Виждал съм ужас в различни форми. Виждал съм последствията от торнадо. Виждал съм бури. Обикалях по най-пострадалите села по време на наводненията, но това, което видях в Цар Калоян, надхвърля всичко. Видях ниви, превърнати в езеро с къща по средата като малко островче. Видях бетонна стена, срутена като тротоар до пътя. Видях надупчени като от снаряди и съборени къщи. Автомобили и бусове имаше навсякъде, разхвърляни като детски играчки. Видях обърнати дървета, смачкани капанчета. Видях очите на хората и ужаса в тях. Това няма да забравя.

Хората в града са били обезщетени, но според местните, някои са били облагодетелствани.

Според кмета на града е необходимо реките през населените места от типа на Цар Калоян да са в бетонно корито, така че да не обрасват с растителност. Все още обаче не са правени дори предпроектни проучвания за прогнозната стойност на такова корито в града.

В неделя, на 6-и август, хората ще почетат загиналите и в християнския храм, и в мюсюлманския. Скоро в центъра на Цар Калоян ще бъде върната статуята на майката с дете в скута – израз на благодарността и признателността на жителите в града към всички сърцати българи, помогнали за възстановяването на Цар Калоян.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени