Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесовъдите мотивират хората да помогнат в борбата със съхнещите гори чрез символична цена за добив на материал

Снимка: БГНЕС

Срещу символична цена от 1 лев за кубик хората ще могат да събират и секат изсъхнали дървета, нападнати от корояди. Това предвижда Министерството на земеделието като част от мерките за справяне с проблема с бързо съхнещите широколистни и иглолистни гори.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ директорът на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в Агенцията по горите инж. Ценко Ценов потвърди, че нараства разпространението на двата вредителите. По последни данни, са засегнати 128 000 декара. Все повече масиви, предимно иглолистни, биват заразени. Заедно със засегнатите от тях площи, заразените гори са близо 300 000 декара. 

Иглолистните гори у нас са 700 000 хектара. Главно се разпространява в иглолистните култури. Един незначителен процент е засегнат, но тревожи.

От началото на годината досега в тези площи, които са засегнати, ние сме издали около 4 000 разрешения за сеч. Издадени са толкова разрешения за една площ от порядъка на 13 000 хектара, или на 130 000 декара. Ние общо взето следим процеса и влизаме в незабавни мерки по прилагането. Разбира се, остават и площи извън тези.

Лечебната сеч е започнала, въпреки че има обективни проблеми като трудни терени и необходимост от промени в нормативната уредба, подчерта инженер Ценов:

Разбира се, остават и площи, които не се усвояват. Трябва да се улеснят процесите и процедурите по влизане в тези гори, включително и с една промяна в наредбата за сечите, която ще излезе всеки момент. Голям проблем е и намирането на собствениците, на частните горовладелци.

Ние можем да редуцираме плътността на вредителите, които ги има постоянно в горите. Те са час от екосистемите. Можем да намалим тяхната плътност, да намалим стопанските загуби и да не даваме възможност на тези места горите да стават неустойчиви.

Важно е дървесината да се изнася далеч от местата, където се развиват вредителите и да се обелва максимално бързо, обясни експертът:

Доколкото знам се готви допълнителна промяна в постановлението за цените в държавните горски територии. Това касае също и общински, евентуално територии. В останалата част да даваме възможност свободно, със символично заплащане, доколкото ми е известно, от 1 лев, населението масово да влезе и да събере тези дървета.

До края на юли у нас изсъхнаха толкова гори, колкото през 2016 година - 113 хиляди декара. През 2016-а пък изсъхнаха гори на площ почти три пъти повече от предходната 2015-а. Окончателно проблемът с болните гори би бил разрешен, когато изкуствените иглолистни бъдат трансформирани в естествени, но процесът е дълъг - 30 - 40 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна