Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Янкулов: Задължително е ловните трофеи да се регистрират

Снимка: БГНЕС
Ако се докаже, че откритите диви животни в частния двор са незакони, те ще бъдат отнети и пуснати на свобода в природата. Това обясни за предаването "Преди всички" инженер Румен Янкулов, директор на Дирекция "Ловно стопанство" в Изпълнителната агенция по горите. Освен незаконна дървесина и трофей в къщата на бракониер от старозагорското село Дълбоки, в петък горски инспектори от Регионалната дирекция по горите при проверка са открили в двора му жив дивеч. Животните - два благородни елена, две кошути и един елен лопатар, се отглеждали като домашни, като проверяващите са установили, че са без документи за произход. Работата по случая продължава.

В случая животните са в двор в населено място и става въпрос за някакъв зоокът, а за тези така наречени зоокътове или ферми се изискват специални разрешения от ветеринарните власти и от Министерството на околната среда и водите, респективно Регионалната инспекция по околна среда и води.

Между 5 и 10 лева струва регистрацията на ловен трофей, а глобата за укриване и съхранение на нерегистриран - между 100 до 2 000 лева, добави инж. Янкулов.

Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча ловните трофеи задължително се регистрират в държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства по място на добиването им в едномесечен срок. Нерегистрираните ловни трофеи се отнемат в полза на държавата.

Чуйте интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна