Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Хаджи: Най-добре е на мюсюлманското вероизповедание да помага българската държава, а не Турция

Мустафа Хаджи
Снимка: БГНЕС

Близо 800 хиляди лева са дълговете към имамите заради неизплатени заплати. Това обясни в предаването "12+3" главният мюфтия Мустафа Хаджи. Близо 600 имами не са получавали възнагражденията за дейността си, защото мюсюлманското вероизповедание няма как да ги изплати.

Проблемът възникна след едностранното прекратяване от българска страна на споразумението между Агенцията по вероизповеданията и турския Дианет. Турция вече не изплаща средства, потвърди главният мюфтия. До момента турската държава е изплащала около 100 - 150 хиляди лева на месец.

Проблемът трябва да се реши вътре в България и на мюсюлманите да помага българската държава, не Турция, категоричен бе Мустафа Хаджи:

Държавата да субсидира изповеданието и то не само мюсюлманското изповедание, а всички изповедания, защото всички имат необходимост от това.

Като временна мярка мюсюлманите по места събират средства за заплащане на имамите, но това не е достатъчно. Мюфтийството е предприело стъпки за сключване на споразумение с турския Дианет, съобщи Мустафа Хаджи:

Ние като изповедание сме в ъгъла, така че ние трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да спасим положението, а това, че някой ще ни обвинява, пак казвам, за нас не е нещо ново... Правим всичко възможно да обясним на турската държава, че мюсюлманите, в частност имамите, не са виновни за това - да продължат да ни помагат, но естествено, ние на турски имаме една дума. Казваме: "С носена вода воденицата дълго не може да се върти".

Субсидия от държавата на този етап почти няма, уточни още главният мюфтия:

Държавните субсидии са някъде 40 - 50 000 лева на година, които са строго определени, целеви за ремонт на джамии и т.н., като голяма част от тях се изпращат чрез общините и понякога даже и не стигат до настоятелствата.

Мустафа Хаджи коментира хроничния недостиг на средства така:

Ако смятаме, че със 150 - 200 000 на година може да се субсидира вероизповедание - хората, които го говорят, не са в час. Имамите не са слезли от облаците. Те са нормални хора, които трябва да живеят. Повечето от тях имат семейства, които трябва да издържат. Така че е съвсем нормално българската държава да полага грижи и за тези хора. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна