Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Човек на вярата" за лечителя Алекс Орбито ще има още прожекции в София и страната


Снощи в Дома на киното в София се състоя прожекция на документалния филм за филипинския лечител Алекс Орбито "Човек на вярата". В предаването "12+4" главният редактор на "Списание 8" Ганета Сагова разказа за идеята: 

Филмът "Човек на вярата" първоначално тръгна с идеята да бъде филм за Алекс Орбито, един невероятен лечител, който живее във Филипините и прави операции с голи ръце. Но по време на самото снимане на филма имахме доста предизвикателства и възникнаха много нови въпроси и филмът се промени и стана "Човек на вярата" не само за Алекс, а за всеки един от нас, за всеки човек, който е готов да поеме по пътя на духовното. Да, човек на вярата би могъл да бъде абсолютно всеки един от нас.

Ганета Сагова казва, че природата повлиява всеки човек да се излекува сам:

Всъщност това е един от изводите, който малко ще шокира хората, които ще гледат филма, защото самият Алекс Орбито каза: "Аз не съм лечител. Аз само ви помагам вие самите да се излекувате". Понеже този филм го правим повече от 4 години, ние имахме предостатъчно време да проследим какво се случва с хората, които са ходили при него, които са се лекували, които са се излекували, и мога да кажа, че една немалка част от хората, които са били напълно излекувани, след това отново им се появява болестта. Тогава всъщност преосмислихме колко е важно човек сам да вземе живота в своите ръце.

Главният редактор на "Списание 8" обясни, че филмът се е получил едва когато екипът е станал "невидим" и се е слял напълно с обстановката във Филипините:

Филмът е заснет от Добрин Кашавелов, който е един невероятен оператор и сърежисьор на филма. Печелил е немалко награди, въпреки че е много млад. Той много бързо успя да разбере коя е точната формула, за да направим филма, тъй като всичко това, което първоначално си мислехме и бяхме планирали, то не се случи. Филмът си имаше абсолютно негов си живот.

Ганета Сагова посочи, че предстоят още прожекции в София и страната и интересът към "Човек на вярата" е бил голям:

Втора в София, една във Варна, предстои прожекция и на 5-и септември в Бургас, на 8-и септември в Пловдив и още една прожекция в София, тъй като нямаше билети, бяха свършили два дни по-рано и много хора искат да видят филма, затова ще го покажем, още веднъж, на 29-и този месец, отново в Дома на киното.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени