Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете стрели - притча с криминален сюжет

БНР Новини

В много посоки е интригуваща неделната следобедна пиеса на 27 август. И като факт от литературната история - написана е от съветски и по-късно руски драматург, който още от първите си драматургични опити от 50-те години насам се противопоставя на общото идейно и художествено течение, известно под името социалистически реализъм. И като жанр - фикцията Двете стрели категорично и с чувство за хумор работи в посока антиреализъм. И като авторски замисъл - драматургът Александър Володин подкрепя човека, който дръзва да върви срещу течението. И като художествен декор - пренасяме се в каменната ера.

Алексадър Моисеевич Володин е бил учител, направил опит да завърши авиационно училище, два пъти е раняван във Великата Отечествена война, а след демобилизирането си постъпил в сценарния факултет на ВГИК. След това работил като редактор и сценарист в киностудията Ленфилм. Автор е на станалата много популярна през 60-те години пиеса Пет вечери, за която е получил злостна критика, обвиняваща го в изкривяване на действителността, песимизъм и нездрав интерес към малкия човек.

Постановката на Николай Ламбрев с участието на Вълчо Камарашев, Стефания Колева, Стоян Стоев, Мирослав Косев и Анриета Далова работи в стила притча, когато зад изчистените характери и опростен конфликт, имаме възможност да се срещнем с една изключително прозорлива аналитично - иронична авторска представа за природата на човека.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени