Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

13% от местата в СУ останаха празни и след третото класиране, извежда в заглавие СЕГА. В опит да запълни отпуснатите му бройки най-старото ни висше училище обявява днес допълнителен прием в близо 60 специалности, сред които педагогика, история, философия, журналистика, българска и славянска филология и др. Срокът за подаване на документи за извънредния прием е от 11 до 15 септември. От университета коментираха, че след приключване на трите класирания 90% от план-приема им е изпълнен. Сметките обаче излизат малко по-различни. Утвърденият план-прием за СУ за академичната 2017/18 г. е за 4916 студенти. На първите три класирания във вуза са се записали 4278 души, като празни са останали 638 места, което е близо 13% (т.е. приемът е изпълнен на около 87%).

Виж повече

11 000 чиновници, учители и полицаи ще връщат 21 000 деца в училище, четем в друга статия в СЕГА. За кампанията са създадени 1103 екипа, които от 1 септември започват да обикалят всички родители. Внушителните данни съобщи вчера в Асеновград зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Представители на кабинета, начело с вицепремиера Валери Симеонов, както и омбудсманът Мая Манолова, бяха в града, за да обсъждат етническата интеграция. В борбата по задържане на децата в клас ще помагат и камерите в училищата, които ще следят дали действително те влизат в час.

Голямата кампания за връщането на децата в училище беше обявена през май. В екипите влизат специалисти от различни ведомства - министерство на образованието, на социалната политика, учители, експерти от регионалните управления по образованието, учители, социални работници, медиатори, та дори и полицаи за респект. Просветният министър Красимир Вълчев обеща подкрепа на всички институции и заяви, че ако експертите не намерят дадено дете на адреса му, трябва да го търсят из цялата страна.

Виж повече

Всички искат оставката на директора на СМГ, пише ТРУД. Родители на учиници и учители протестираха вчера пред Софийската математическа гимназия с искане директорът Антони Стоянов да подаде оставка. Причината е уволнение на преподавателка по математика и неподновяване ан договори на други учители, което бе наречено кадрова чистка. За проблемите в елитното школо се разбра миналия месец, когато родители събраха подписка в подкрепа на дисциплинарно уволнената учителка по математика Петя Тодорова, както и на други преподаватели с неподновени договори.

Виж повече

„Пътуваща църква”, е мотото на водещата тема в СТАНДАРТ тази сутрин. Свещеници тръгват на път, за да разговарят с енориашите си за основните ценности на православието. Създаването на „пътуваща църква” е една от цебите на поклонническия център към Софийска митрополия, обяснява протойерей Стилиян Табаков от столичната църква „Св. Андрей Първозвани”, който е основен инициатор и организатор на дейността на центъра. В началото ще се организират турове само за българи от Софийската епархия. През октомври ще има маршрути до светини в Сърбия и Гърция.

Виж повече

Сделки за €400 млн. с молове от началото на годината, информира МОНИТОР. Още за първите осем месеца тази година се очертава като рекордна за инвестиции в търговски площи, сочи анализ на пазара на една от консултантските фирми за бизнес имоти. До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Има шанс до края на годината общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента да надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро. С този резултат 2017 г. изпреварва предкризисната 2008 г., когато обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година, смятат от консултантската компания. Основната причина за повишеното инвеститорско внимание към страната са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до увеличаване на оборотите на търговците и съответно на наемите.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени