Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическите загуби от урагана "Харви" могат да надхвърлят 10 млрд. долара и дори да достигнат тези от урагана „Катрина“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щетите от наводненията в Тексас в резултат на урагана "Харви" могат да достигнат тези от урагана "Катрина" през 2005 година, който беше най-скъпо струващото природно бедствие в историята на САЩ, заяви в неделя застрахователна изследователска група, цитирана от агенция Ройтерс.

Според Институтът за застрахователна информация е все още е твърде рано да се направят прецизни оценки за щетите за домакинствата и за бизнеса от силният дъжд наводнил Хюстън и цялото Югоизточно крайбрежие на щата Тексас в резултат на урагана "Харви", който връхлетя региона с пълна сила през уикенда.

Загубите от наводненията могат да достигнат тези от урагана "Катрина" преди дванадесет години главно поради огромните количеството вода, а не толкова с оглед на силата на вятъра, заяви говорителката на института Лорета Уортърс.

Трябва да се има предвид, че ураганът "Катрина" доведе през 2005 година до загуби от 15 милиарда долара от застрахователни искове с оглед на наводнения в Луизиана и Мисисипи, които искове бяха изплатени от Националната програма за застраховки от наводнения (NFIP). Тази програма е единствения източник на застраховки срещу наводнения за повечето американци.

Андрю Сиферт, който е местен метеоролог в застрахователния брокер BMS Group пък каза, че икономическите загуби от урагана "Харви" могат лесно да надвишат 10 млрд. долара, а застрахователните загуби да надминат 5 млрд. долара. Тези суми не включват парите, които ще бъдат изплащани по националната програма NIFP, добави той.

Програмата NFIP е силно задлъжняла и вероятно ще трябва отново да бъде спасена от данъкоплатците в САЩ, както и след урагана "Катрина", за да бъдат покри сметките за исковете за щети от наводненията в резултат на урагана "Харви". Тази национала застрахователна програма вече дължи 24,6 млрд. долара на държавната хазна на САЩ, като редица американски законодатели са скептични, че дългът някога ще бъде възстановен.

Град Хюстън вече беше наводнен с повече от 60 см пластове вода, след като "Харви" удари крайбрежието на Тексас като ураган от четвърта категория и въпреки, че неговата сила отслабна до тропическа буря се очаква той да се задържи над Югоизточен Тексас в продължение на няколко дни, предизвиквайки допълнителни обилни валежи.

Когато връхлети даден ураган, мнозина собственици на жилища в САЩ претърпяват сериозно щети, тъй като нямат имуществена застраховка. Застраховките на други пък не покриват загуби от наводнения. По принцип щетите от ураганния вятър се покриват от имотните застраховате, но не и щети от последвалите наводнения.

Финансовите щети, свързани с ураганния вятър, вероятно ще надхвърлят 2 млрд. долара застрахователни загуби, прогнозира Андрю Сиферт.

За щетите от наводнения обаче собствениците на имоти трябва да се обърнат към националната програма NFIP, която подкрепя политиките за възстановяване след наводнения и обслужването на частните застрахователи като Allstate, Assurant и редица други.

Национално проучване на Института за застрахователна информация през 2016 година показва, че едва 12% от населението в крайбрежните райони, засегнато от настоящия ураган "Харви", са имали застраховка срещу наводнения, което представлява понижение спрямо 14-те процента през 2015 година.

Джон Диксън, който е президент на застрахователната агенция NFS пък заяви пред Ройтерс, че едва около 15% от района на Хюстън е застрахован срещу наводнение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна