Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Министерството на образованието завяват, че не делят децата на бедни и богати

МОН: Черно-белите учебници са възможност за избор

Мая Манолова настоява за отмяна на едноцветните помагала

| обновено на 31.08.17 в 13:42
Снимка: БГНЕС

От просветното министерство отхвърлят твърденията, че отпечатването и на черно-бели учебници лишава от качествено обучение децата на родители с по-малки финансови възможности.

Тази година за първи път ще има и черно-бели учебници, като по-евтин вариант за големите ученици.

Според нова наредба учебниците от 8-и до 12-и клас, които не са безплатни, могат да се отпечатват както в многоцветен, така и в едноцветен вариант. От просветното министерство обясняват, че тази възможност е дадена, тъй като в по-горните класове има предмети, които не изискват задължително пълноцветен печат – като примери се посочват математика, физика, химия.

Издателите и родителите имат право на избор и наредбата само регламентира неговата свободна реализация, се заявява в съобщението. В него се декларира още, че Министерството на образованието не дели децата на бедни и богати.

Омбудсманът Мая Мановлова обаче настоя да бъде отменено издаването на черно-бели учебници. Тя изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев да измени своята заповед от 18 август.

Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях, посочва Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна