Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Никола Михов представя виртуалния СОЦМУЗ в Париж

Снимка: БГНЕС

Фотографът Никола Михов, съавтор на проекта „СОЦМУЗ – виртуален музей на графичния дизайн от времето на социализма ” (www.socmus.com), който гостува в ефира на "Хоризонт" малко преди да отпътува за участие във фестивала на фотокнигата във Франция, разказа детайли за събитието, като отбеляза:

Това е едно изложение на фотокниги, което се случва в музея "Le Ball" - той е едно много интересно място, посветено главно на фотографията, но не само, а и на документи, и на архиви. Музеят е основан от фондацията на приятелите на "Магнум" - известната фотографска агенция "Магнум". Всъщност  това е нещо като началото на сезона, в което те започват с един фестивал за фотокниги, пък ние ще бъдем в изложбеното пространство на въпросния музей, където ще покажем част от колекцията, а всъщност и това, което описахте в началото е един от плакатите, който ще покажем там, който е посветен на Октомврийската революция.....

Ето и описанието на плаката за всички, които могат да си спомнят или да си представят един от сюжетите, които изпълваха мястото, сега отделено на рекламата, през 70-те: 1977 година - 60 години Велика октомврийска социалистическа революция, червен силует на Владимир Илич Ленин на фона на стилизирани в черно и бяло космонавти..... 


Във връзка с проекта за виртуалниямузей  "СОЦМУЗ" Михов коментира какво го е накарало да реализира идеята, въпреки че у нас вече има Музей на социалистическото изкуство:
За мен това, което съществува е доста формално и малко е отбиване на номера - липсва всякакъв контекст, дори текстът е на английски, силно е да се каже, че изобщо е музей, защото всъщност е филиал на Националната галерия, в бивша столова, в която дори не могат да се поберат по-големите картини и така нататък и така нататък. 
Нашият проект започна доста преди идеята за Музей на социалистическото изкуство. Отначало започнахме като виртуална галерия, проектът е основан от мен и двама архитекти  - Мартин Ангелов и Валери Гюров, които са известни също и с други неща, с които се занимават, като и за тримата, това което ни обединяваше беше  интересът ни към иконографията на това време - в естетиката, в графичния дизайн, в това, че по това време всички тези неща са рисувани на ръка. И всъщност всичко това ни вдъхновява и смятаме, че е добре да се запази. Като разбира се, че то не може да бъде отделено от историческия контекст, може да послужи и като документ в тази област, но намираме, че липсва точно акцент и изобщо контекстуализиране на тази част от нещата  - на визуалната. И всъщност, тъй като пред очите ни, общо взето тези неща изчезваха, решихме да създадем една такава онлайн галерия в началото, като първоначално идеята беше да създадем един такъв сайт, какъвто има и в момента, където да покажем всъщност тази виртуална колекция... Да уточним, че не става дума само за плаката, а и за детски книги, книги, оформление, пощенски марки, запазен знак, дори и телевизионна графика.
Всичко това се опитваме да го колекционираме, сканираме, дигитализираме и да го правим достъпно и всъщност вече сме правили няколко изложби в България, но това ще бъде първата ни изложба в чужбина и на то на такова доста престижно и централно място в културния живот на Париж. 


Михов каза, че подготвя нов проект за фотокнига, свързан с Мона Лиза, който е нарекъл "Процесинг": Всъщност снимах в продължение на три четири години цялата съвременна олелия около Мона Лиза  - всички тези ритуали на хората, които я снимат. Книгата ще излезе през ноември по време на "Пари фото", посочи фотографът, допълвайки:

Правим подобен фестивал и тук  - той се казва Sofia Art Book Fair. Фокусът тази година  - на първото издание, е върху фотокнигите. Френски и други международни гости ще бъдат в София, ще изнесат лекции и накрая фестивалът ще завърши с подобно изложение за фотокниги, където авторите и издателите сами ще продават книги и ще могат да се срещнат с публиката.  Между 19 и 24 септември.

Цялото интервю е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна