Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: ГЕРБ може да попадне в синьо-червен сандвич

Никоя политическа сила няма интерес да променя зациклилата политическа ситуация

| обновено на 01.09.17 в 09:51
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Нито една от политическите сили няма видим интерес да променя стратегията си през новия политически сезон. Всички ще продължат да играят по стария начин, защото той носи позитиви за всички играчи на политическия терен. Това обобщение направи в интервю за предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Галъп - България" Първан Симеонов преди началото на новия политически сезон. Острата размяна на пресконференции между БСП и ГЕРБ през няколко часа или други ярки форми на противоборство ще продължат, смята Симеонов:

Защото БСП по този начин постига две неща: първо, премахва вниманието от вътрешните скандали, изнасяйки фронта навън, и второ, в дългосрочен план спомага за роненето на подкрепата на управляващите. Всяка подкрепа за всяко управляващо мнозинство се износва плавно или нетолкова в хода на всеки мандат и когато има силна опозиция и подкрепа, може да се износва и по-бързо, но това в дългосрочен план. В краткосрочен план острото противоборство между БСП и ГЕРБ всъщност помага на самите управляващи, защото ги стяга, защото сочи ясен враг. Врагът не е вътре, както бяха реформаторите, а по фронта, както са БСП.

До момента ДПС реши битката с ДОСТ, реши някои от проблемите в своята ниша, но там има мъртво вълнение, проговарят знакови лица, посочи Първан Симеонов:

Възможно е това мъртво вълнение да произведе и политически трупове, но възможно е и този път нищо да не стане. Много такива мъртви вълнения сме виждали. Много пъти в това пространство е имало засилка и нищо не се е случвало.

След Българското европредседателството и с наближаването на различните видове избори децибелите отново ще се повишат, подчерта анализаторът и прогнозира силен политически шум около антикорупционното законодателство. Симеонов вижда като друга водеща тема и изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и допълни:

Ще продължи със сигурност безусловната активизация на прокуратурата. Ще има и опит на т.нар. "градска десница" – извънпарламентарните сини партии да отворят втори фронт на управляващите – нещо като синьо-червен сандвич, в който може да попадне ГЕРБ.

Към изброените акценти анализаторът добави и сюжета за бюджета и за превъоръжаването.

Между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов ще има променлив ток, каза още Първан Симеонов:

Очевидно е, че Борисов разбира, че в краткосрочна и най-вече в дългосрочна перспектива Радев му е конкурент, защото е високорейтингова фигура. Борисов знае, че може да му е конкурент дори на следващи избори – президентски например, но Борисов ще е длъжен да го държи близо, както ГЕРБ държа близо друг свой голям конкурент по случая с мажоритарния вот и Слави Трифонов. Помните какво стана там. Мажоритарният вот изникна като тема-бунт срещу системата, бунт срещу статуквото – кой олицетворява статуквото, ако не управляващите. Какво направиха управляващите? Оглавиха бунта срещу себе си, опитомиха тази инициатива и я удушиха. Някой сега говори ли за мажоритарно гласуване? Така правят ГЕРБ – сражават се с когото могат и опитомяват, когото могат.

Интервюто на Диана Дончева с Първан Симеонов и репортаж на Мария Филева за предаването ''Преди всички'' чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна