Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган определи като скандално повдигането на обвинения на турски охранители за сблъсъците във Вашингтон

| обновено на 01.09.17 в 12:37
Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на американските власти да арестуват и повдигнат обвинения на турските охранители, замесени в сблъсъците пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон през май, е скандал. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след молитви за мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Това е пълен скандал. Това е скандален знак за това как работи правосъдието в САЩ, посочи Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Общо по случая бяха повдигнати обвинения на 19 души, 15 от тях – сътрудници на турските служби за охрана. По време на посещението на Ердоган във Вашингтон през май негови въоръжени охранители нанесоха побой на протестиращи кюрдски активисти пред резиденцията на турския посланик в САЩ. 11 души пострадаха. Анкара посочи, че осигурената от американска страна защита не е била достатъчна и това е застрашило сигурността на турския президент. Ръководителят на полицията в американската столица описа инцидента като брутална атака срещу мирните демонстранти, събрали се пред резиденцията на турския посланик.

Ердоган коментира и скорошното изказване на френския президент Еманюел Макрон в "Льо Поан". Пред изданието френският държавен глава каза, че работата на президентите невинаги е много приятна, например налага му се да говори с Ердоган всеки 10 дни. Негов съветник посочи, че разговорите с Турция винаги са много сериозни. Турският лидер посочи, че трябва да научи какво е имал предвид френският му колега и допълни, че желае приятелството между двете страни да се задълбочава. В последния телефонен разговор между двамата държавни мъже Франция настояваше за освобождаване на задържан в Турция френски журналист. ​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени