Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ферма-приют за пострадали животни се нуждае от пари за преместване

Снимка: facebook

„Приятели на четири крака” е първата у нас ферма-приют за животни, пострадали от човешко насилие и безразличие. Те живеят там, без да бъдат разделяни на домашни, селскостопански и екзотични.

Фермата се намира във варненското село Орешак. Създадена е от двама души, които се грижат за всички нейни обитатели - коне, магарета, кози, прасета, кучета, котки, агънцa, кокошки и други животни.

От подкрепа - физическа и финансова, фермата сега се нуждае повече отвсякога, защото се мести от Варненско във Великотърновско. Преместването трябва да се случи най-късно до средата на октомври, за да изпревари зимата.

От около две години Юлиян Тодоров е активен доброволец във фермата-приют. В предаването "Преди всички" той сподели, че с животните се комуникира изключително лесно:

Пристигайки във фермата човек просто се потапя в една приказка. Преживяването е напълно невероятно. За мен е гордост да съм част от всичко това и да помагам по какъвто начин мога. Смятам, че за всеки един е невероятно преживяване да изкара поне един ден там, да види какво е отношението на животните спрямо хората и да промени и собственото си отношение спрямо тях.

Може би най-важният урок, който научих е, че тези животни ме разбират по същия начин, по който аз ги разбирам. Имат много повече емоции и мисли, отколкото ние смятаме и им придаваме. Смятам, че е изключително полезно всеки, който има желание, да се докосне до този друг свят.

По повод инициираната от фермата дарителска кампания Тодоров подчерта, че тя се налага, тъй като приходите на фермата са много ограничени.

За мен тази ферма вече стана като втори дом, въпреки че нямам възможността прекалено често да я посещавам. Всеки път, когато ми се отваря възможност, смятам да ходя до Търново, казва Юлиян и вярва, че ще се намерят желаещи да помогнат преместването да се осъществи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени