Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ призоваха за възможно най-строги санкции срещу Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати призоваха за налагането на възможно най-строгите санкции спрямо Северна Корея, след като режимът в Пхенян извърши вчера шести ядрен тест. Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли обяви, че Вашингтон иска Съветът за сигурност да действа бързо и още другия понеделник да гласува нова резолюция с ограничителни мерки.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Съединените щати Ники Хейли каза, че действията на Северна Корея са плесница в лицето на всички страни, които са опитали да разрешат кризата. Вашингтон ще разглежда всяка страна, която извършва търговия с Пхенян като държава, която стимулира ядрената програма на режима на Ким Чен-ун, обясни Хейли. Трябва да одобрим възможно най-строгите мерки. Действията на Ким Чен-ун не могат да бъдат разглеждани като отбранителни. Злоупотребата му с ракети и ядрените му заплахи показват, че той настоява за война. Войната никога не е нещо, което Съединените щати искат. Не я искаме и сега, но търпението на страната ни не е безкрайно. Ще защитаваме съюзниците си и територията си, каза тя.

Япония, Франция и Великобритания също категорично осъдиха Северна Корея.

Пекин никога няма да разреши хаос и война на Корейския полуостров, заяви обаче китайският представител в Съвета Лю Цзеи и настоя за мирно намаляване на напрежението. 

Руският постоянен представител Василий Небензя също заяви, че няма военно решение.

Руската федерация призовава международната общност да не се поддава на емоциите, да действа спокойно и хладнокръвно. Подчертавам, че всеобхватново урегулиране на ядрените и другите проблеми на Корейския полуостров може да се постигне само чрез дипломатически средства, каза Небензя.

По-рано Сеул обяви, че очаква Пхенян да извърши нови тестове, включително с междуконтинентална балистична ракета. От министерството на отбраната на Южна Корея обявиха, че активността около ракетните площадки в северната ѝ съседка говори за планирани бъдещи провокации. По тази причина Южна Корея извърши маневри с балистични ракети и ще разположи допълнително четири комплекса на американската система за противоракетна отбраната ТААД. 

Прогнозираме, че Северна Корея може да изстреля междуконтинентална балистична ракета, за да покаже, че е придобила средства за нанасяне на удар с ядрена бомба в Съединените щати. В сътрудничество със Съединените щати ще разположим стратегически военни активи, включително самолетоносач, бойни кораби и стратегически бомбардировачи, посочи представител на министерството на отбраната на Южна Корея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени