Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На тринадесето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент въпреки очаквания солиден отскок на икономиката на Австралия през второто тримесечие, като банката отчита балансиран оптимизъм относно растежа на заетостта, но и предпазливост от липсата на растеж на заплатите и по отношение на по-високите нива на местната валута.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

По-високите обменни нива на австралийския долар се очакват да допринесат за сдържан ценови натиск в икономиката на страната, посочи шефът на банката Филип Лоу. Поскъпването на местната валута също така се очаква да доведе до по-бавно нарастване на икономическата активност и на инфлацията, отколкото са настоящите прогнози, добави той и посочи, че перспективите за инвестициите, извън минно-добивната промишленост, са се подобрили в последно време, а бизнес условията се намират във високи нива.

Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет оцени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационната цел след определено време, се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание.

Повечето икономисти и анализатори очакват, че RBA ще остави без промяна основната си лихва до втората половина на следващата година, тъй като банката остава притеснена относно перспективите за потребителските разходи, които представляват около 57% от БВП на страната.

Въпреки изразените от банката опасения относно по-високите нива на търговия на местната валута, австралийският долар поскъпва с 0,27% към 0,7964 щатски долара, но след решението на RBA все пак отстъпи от сутрешен връх около 0,7984 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени