Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятно през октомври ЕЦБ ще обяви промени в монетарната си политика

Най-вероятно през октомври Европейската централна банка ще обяви промени в монетарната си политика, обяви гуверньорът й Марио Драги. На заседанието си във Франкфурт централните банкери от еврозоната оставиха непроменени лихвените равнища и програмата за количествени улеснения. Засега тя остава в размер на 60 милиарда евро месечно до края на годината.

Курсът на еврото е бил сред най-дискусионните въпроси между централните банкери от валутния съюз, обяви Марио Драги.

Настоящите колебания на обменния курс представлява източник на нестабилност, който трябва да бъде наблюдаван внимателно със специален фокус върху стабилността на цените в средносрочен план.


Целта на банката е постигане на инфлация от близо до два процента. Според Марио Драги, програмата за изкупуване на дълг дава резултат, който е виден в растежа на икономиката и по-добрите доходи на домакинствата. За тази година е повишена и прогнозата за икономически ръст до 2,2 на сто, но засега промените в подкрепящата го политика на парични стимули се отлагат.

През октомври ние трябва да бъдем готови, но ако не сме, може да отложим решението за по-нататък. Също така, ние не знаем дали някои от рисковете, които ни притесняват, няма да се осъществят, което да ни принуди да отложим решението.

Марио Драги отказа да коментира евентуални промени в лихвените равнища.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна