Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Лобистите в комисията "Грипен" постигнаха своето

Новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС

| обновено на 16.09.17 в 13:37
Снимка: БГНЕС

Лобистите постигнаха своето. Така президентът Румен Радев коментира последните решения на комисията "Грипен". След заседанието на комисията тази седмица беше обявено, че критерият схема за плащане не е бил одобрен от парламента като част от Инвестиционния проект. Въпреки това португалската оферта за втора ръка изтребители беше декласирана именно по този критерий. Затова един от вариантите е временната комисия да препоръча военното министерство да поиска нови оферти за изтребители.

Върховният главнокомандващ каза:

Според мен конкурсът вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим стогодишната си авиация. Задраскан беше трудът на военните експерти, очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този много важен проблем, но както казах, това беше целта и на тази комисия да бъде използвана като трибунал за политически цели.

Радев посочи, че лобистите могат да бъдат познати по начина на действие. И припомни, че процедурата по закупуването е в ход. Но заради последното развитие сроковете не са ясни. 

Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш.
Президентът не даде категоричен отговор дали ще подпише указ за назначаването на избрания от ВСС за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков:
Най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям.
Консенсусът по темата за очаквания Антикорупционен закон трябва да бъде постигнат заради очакванията на българския народ. Това каза президентът за продължаващите дебати кой да назначава началника на бъдещия антикорупционен орган. Радев и БСП настояват президентът да назначава ръководителя на органа. От ГЕРБ настояват това да е парламентът.
Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията на най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция, когато имаме крупна обществена поръчка, там вече да имаме орган, който активно да събира информацията, да проучва нещата, да прави анализ за самата фаза на обществената поръчка като нейна подготовка, като нейна реализация и като оформяне на критерии, като подписване на договори, при придобиване на достатъчно информация и доказателства, разследване, обвинение, ефективна присъда.
Президентът Румен Радев подкрепи кампанията на бТВ "Да изчистим България заедно". Той и служители на администрацията почистиха участък от Борисовата градина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна