Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 септември започва вторият "Ole фестивал"

Снимка: Фейсбук

Днес от 18.30 часа в Институт "Сервантес" в София е прожекцията на документалния филм "Солени мечти“, който разказва четири човешки истории за мечти, въпреки огромните трудности. Прожекцията е част от кино поредицата "Съвременно испанско кино“. От 20 септември Институт "Сервантес" започва един голям фестивал, посветен не само на киното, но и на музиката. Това е второто издание на фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка "Ole фестивал". Идеята е да се съберат почитателите на фламенкото и латиноритмите.

Идеята е да създадем един годишен фестивал, на който да поканим най-изявените участници и артисти от независимата модерна музика в Испания. Освен испанци могат да бъдат и латиноамериканци, защото много от тези изявени музиканти всъщност живеят в Испания - каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" директорът на Институт "Сервантес" Хавиер Валдивиелсо.

Фестивалът представя три различни лица на испанската музика днес. Испанската музика е свързана с фламенко, с джаз, но не само това. Мария Арнал и Марсел Баже са едно каталунско дуо, което изненадва с едни силно ангажирани социални текстове, с една спойка между китара и глас, която силно вълнува - това поясни Маргарита Борисова, съоргарнизатор на фестивала:

Цялото интервю с Хавиер Валдивиелсо можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени