Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се среща с генералния секретар на ООН

Радев: Имаме подкрепата на Бил Клинтън за по-голямо присъствие на темата "България" сред американския бизнес

Екатерина Захариева разговаря с колегите си от Казахстан, Либия и Тунис в Ню Йорк

| обновено на 22.09.17 в 12:39
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

В Ню Йорк президентът Румен Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в рамките на участието си в годишната сесия на Общото събрание на световната организация. По-късно държавният глава ще посети българската църква в Ню Йорк и ще разговаря с представители на българската общност в сградата на Генералното ни консулство в града. 

Вчера на работна среща в Ню Йорк Радев призова бизнес общността в САЩ да използва благоприятните условия, които страната ни предоставя за инвеститорите. Държавният глава изтъкна ключовото разположение на България и ролята й като фактор на стабилност в Югоизточна Европа, членството в ЕС и НАТО, квалифицираната работна ръка и конкурентното данъчно облагане.

Представителите на американския бизнес поставиха въпроси, свързани с опазването на интелектуалната собственост, транспортната и енергийната инфраструктура в България, перспективите за утвърждаването на страната ни като технологичен център в Югоизточна Европа и други.

България може да привлече много повече инвеститори от САЩ, но за да стане това, е необходимо да си свършим домашното - борбата с корупцията трябва да се води наистина безкомпромисно. Това заяви президентът Румен Радев в Ню Йорк след среща с Бил Клинтън - президент на САЩ от 1993 до 2001 година.

Имаме подкрепата на президента Клинтън за по-голямо присъствие на темата "България" сред американския бизнес и общество, посочи Радев. Той е поканил Бил Клинтън отново да посети страната ни и да изнесе лекция пред български студенти. 

Продължава и участието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в годишната сесия на Общото събрание на ООН. Захариева разговаря с колегите си от Казахстан, Либия и Тунис в Ню Йорк, по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов каза, че българските компании могат да използват страната му като отправна точка за навлизане в Централна Азия, която е пазар от 500 млн. души. България е добре позната като износител на зеленчуци и производител на машини. Министър Захариева предложи страната ни да сподели опита си в стимулирането на IT сектора.

Отношенията със съседите на Европейския съюз ще бъдат сред приоритетите по време на българското европредседателство, заяви Захариева пред колегата си от Тунис Кхмайес Джхинуаи.

Пред либийския първи дипломат Мохамед Таха Сиела министър Екатерина Захариева изрази българската подкрепа за международните усилия и пътната карта на ООН за политическа стабилизация и реформи в Либия. Захариева изтъкна, че млади либийци могат да се обучават в български университети и заяви желанието на страната ни да отвори отново посолството си в Триполи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени