Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания имат нужда от подкрепа и принадлежност

Снимка: БГНЕС
София става домакин на първия "Фестивал на способностите - Абилити фест", под надслов „Заедно можем всичко!“
"Абилити фест" е с фокус върху способностите на хора с различни увреждания и цели да провокира емпатия чрез преживяване.

Събитието е партньорска инициатива на няколко неправителствени организации и ще се проведе със съдействието на Министерство на културата и под патронажа на Столичната община. Всички съвместно ще сътворят събитието на 8 октомври, неделя, от 11:00 до 17:00 часа, в столичното Ларго.

Стигнахме до извода, че експертното говорене за живота на хората с увреждания и пресконференциите не са достатъчни, за да има промяна в нагласата на обществото. Затова се насочихме към този формат. Целта на събитието е да поставим темата за равенството на хората с увреждания по различен начин. Нещо, което не е правено в България до момента. Фестивалът на способностите провокира да спрем да се вглеждаме в увреждането и да започнем да виждаме човека, каза за "Радио София" Павлета Алексиева - програмен директор на Български център за нестопанско право.

Не е важно какво е медицинското увреждане на тези хора, важно е средата около тях да бъде подкрепяща. Хората с увреждания нямат нужда от съжаления. Те имат нужда от приятели, подкрепа и от това да принадлежат, сподели Ани Андонова - член на УС на Асоциация „Аутизъм София“ и на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения.

Повече по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени