Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на новоизбрания състав на ВСС встъпват в длъжност днес

Снимка: Ани Петрова, БНР

Членовете на новоизбрания състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще встъпят в длъжност на специална церемония в зала "Тържествена" на Съдебната палата.

Половината от тях бяха избрани на първите за страната ни преки магистратски избори, а другата половина – с прилагано, пак за първи път у нас, гласуване с квалифицирано мнозинство от депутатите.

По признание на отиващите си съдебни кадровици през петте им години в т.нар. "правителство на съдебната власт" и добре свършената работа е потънала в скандалите, които продуцираха. Някои от тях бяха гръмовни: "Банкя гейт", "Янева гейт", "ЦУМ гейт", "SMS гейт", "Болт гейт" – съпътствани с обвинения за политизиране на Съвета и участие в сценарий с външни кукловоди. В средата на мандата след промяна в Конституцията съдебните кадровици механично се обособиха в съдийска и прокурорска колегия.

Встъпващите днес като членове на ВСС – съдии, прокурори и следователи – влизат след пряк магистратски или депутатски избор директно в съответната колегия.

Приемствеността между отиващия си и идващия съдебен кадрови орган са т.нар. "трима първи" в съдебната система: главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВКС Лозан Панов и председателят на ВАС Георги Колев.

Мандатът на Колев изтича в края на ноември, а президентът така и не финализира избора на негов приемник, направен от вече стария състав на Съвета. Утре, по уверенията на Румен Радев, ще стане ясно дали ще има указ за Георги Чолаков, или ВАС ще е казус и за новите съдебни кадровици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени