Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката църква обяви "свещена война" на правителството и депутататите

Снимка: Архив

Гръцката църква обяви "свещена война" на правителството и депутатите, след като парламентарните комисии одобриха законопроект за смяна на пола от 15-годишна възраст. Преди дни църковното настоятелство на Света гора отказа да приеме гръцкия премиер, който публично обяви, че е атеист.

Законопроектът за смяна на пола от 15-годишна възраст е в синхрон с европейското законодателство, коментират депутати от парламентарните партии, готови да подкрепят вота в парламента.

Църквата реши да защити "божествените закони". Днес монасите от Атонската обител в официално писмо до парламента настояват да се проведе референдум и гърците да решат. В обръщението се посочва, че ако законът бъде приет, а това ще се случи до няколко дни, "предците ни ще се обърнат в гроба". Проведе се и извънредно заседание на Светия синод на гръцката ортодоксална църква. Епископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос поиска незабавно да се оттегли проектозакона. Главата на гръцката църква дори в прав текст препоръча "правителството да се занимава с реалните проблеми на хората".

В социалните мрежи гърците смятат, че СИРИЗА са прекалили с "явния израз на атеизъм".

Депутатите от партията "Независими гърци", коалиционен партньор в правителството, също подкрепят църквата. Крайнодесните от "Златна зора" обвиняват Алексис Ципрас в потъпкване на традициите на нацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна