Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Краевски: Няма реалистичен сценарий, в който законова мярка е можела да предотврати трагедията в Лас Вегас

Американската полиция все още не е открила мотива на нападателя

Нападетелят откри стрелба от стая в хотел "Мандалей бей"
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полицията в Лас Вегас е проследила над хиляда улики в разследването на стрелбата на музикален фестивал в града, при която загинаха 58 души. Все още обаче не е установен мотивът на 64-годишния нападател Стивън Падок, който се самоуби, преди полицията да успее да го арестува. Заместник-шерифът на полицията в Лас Вегас Кевин Макмахил обясни, че остава напълно неизвестно защо богатият пенсиониран счетоводител Падок е извършил нападението.

Всички искаме отговори. Прегледахме буквално всичко, включително личния живот на заподозрения, каквито и да било политически връзки, социалното му поведение, икономическата му ситуация, както и възможна радикализация, която толкова много хора твърдят, че има. Наясно сме, че "Ислямска държава" многократно пое отговорност за нападението, но към момента не сме открили тяхна връзка (с атаката), каза заместник-шерифът на полицията в Лас Вегас Кевин Макмахил.

Анализаторът в Института за дясна политика и познавач на процесите в Съединените щати Тончо Краевски прогнозира в предаването "Събота 150" по "Хоризонт", че въпреки масовото убийство в Лас Вегас, вероятността да се стигне до законови промени в САЩ, с които да се ограничи продажбата и носенето на оръжие е малка. 
Не всички трагедии имат политическо решение, това е най-тъжното нещо. В Европа сме свикнали изключително много да мислим, че всяко едно нещо, всяка една трагедия, всеки един проблем има някакво демократично политическо решение, което може да се забрани, да се позволи, да се регулира, всъщност се оказа, че не всички неща са предотвратими. Специално тази трагедия няма реалистичен сценарий, в който е можело да бъде предотвратено. 
За Конституционна поправка, която да забрани продажбата и притежанието на оръжие е необходимо "огромно мнозинство", каквото не се е събирало от десетилетия, каза той. И двете партии използват частични данни, за да обосноват мотивите си за и против притежанието на оръжие, но концепцията на бащите - основатели на нацията е, че въоръжените граждани са свободни граждани, защото могат да се противопоставят на правителствената тирания. 
Оказа се също така, че Падок си е наемал хотелски стаи на други фестивали през последните месеци, тоест, имал е няколко резервни варианта, в случай че не успее. Имал е резервен вариант за други фестивали във Вегас и в Чикаго. Въпросът, който трябва да зададем, е: "Има ли реалистичен сценарий, при който тази трагедия е можела да бъде предотвратена?" и отговорът всъщност е, че няма. Всъщност няма нито един реалистичен сценарий, в който политическо решение или някаква законова мярка е можела да предотврати това, при положение че някой е инвестирал толкова години и усилия за да го направи. 
Краевски направи аналогия с Франция където въпреки абсолютната забрана за притежаване на оръжие през 2015-2016 година се появиха атентатори с автомати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени