Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДС започва разговори за обединение с ДСБ

Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС
СДС протяга ръка за обединение и започва разговори първо с ДСБ. Това обяви на пресконференция Божидар Лукарски. Според него такова обединение и общо действие са необходими с оглед на ситуацията в страната. По думите му, обаче, обединението не трябва да е "на парче":

Не само по определени теми и не само про-, анти- или насочено към точно определени личности, а трябва да бъде на програмна основа. В този ред на мисли ние подаваме ръка на партиите в консервативно-патриотичния спектър, с които споделяме ценностни виждания, като на по-следващ етап не изключваме априори едно по-широко обединение, но като първи етап, като национално ръководство на СДС, да поканим на разговори като най-близки в този спектър до нас колегите от Демократи за силна България. Това не означава, че сме загърбили Реформаторския блок, а че сме осъзнали, че обединението вдясно трябва да бъде в по-широк вариант и че разпокъсаното дясно остави непредставени в парламента повече от 300 хиляди български избиратели.

Лукарски определи вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност като безпрецедентен провал:

Този случай показва, че имаме системен проблем в държавата, след като виждаме скандали на всякакво ниво, почвайки от местната и стигайки на ниво дори вече президентска институция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна