Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Георгиев: ГЕРБ отдавна не е онова монолитно, хомогенно, послушно политическо тяло, каквото беше

Живко Георгиев

Ако президентът иска да изкара пълноценен мандат, трябва да следва обещанията си преди изборите, а те бяха обещания да се мине към наистина широка публика, а не към някакъв партиен сегмент от електоралния корпус. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" социологът Живко Георгиев:

Президентът все пак получи подкрепата на достатъчно разнородни среди от целия политически спектър, така че това е един от начините той да отстоява принципите си и обещанията си, както и да бъде полезен в моментната ситуация, когато от президента се иска да бъде активен по основните вектори, в които има решаващи правомощия – външна политика, национална сигурност и всички значими проблеми за българското общество.

Георгиев коментира и състоянието, в което се намира политическа партия ГЕРБ:

ГЕРБ отдавна не е онова монолитно, хомогенно, послушно политическо тяло, каквото беше. ГЕРБ е на път да се превърне в една нормална българска партия, а това означава фракции, различни линии на поведение, различни клиентелни мрежи, различни социални мрежи вътре. Наблюдаваме този процес. Той е много по-очевиден на местно равнище. Там това нещо е в стихията си, но това е и на равнище политическа централа, политически елит. И там ще се разгръщат такива процеси. Ние отдавна забелязваме, че в ГЕРБ отдавна има цяла група от значими фигури, които разглеждат себе си като хора, инвестирали в политическа кариера. Те сто на сто мислят за времето, в което ГЕРБ ще бъде отвъд Бойко Борисов.

Цялото интервю с Живко Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени