Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП вече знае кой е измамникът от Фейсбук Александър Николов

| обновено на 11.10.17 в 19:17
Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира случая с Фейсбук фантома Александър Николов, измамил десетки потребители на социалната мрежа. Засега са установени над 40 жертви и са констатирани над 20 000 щети.

Софийската районна прокуратурата проверява за стари сигнали с подобен характер. Говорителят на главния прокурор очаква до края на месеца да има и обвинения. По думите ѝ ГДБОП вече знае кой е "Александър Николов":

Тук е в България, съществува, реално лице е. Самоличността на лицето в момента не е в интерес на разследването да я коментираме и да я съобщаваме.

Румяна Арнаудова каза това на пресконференция, на която изнесе подробности за разследване по подозрение за незаконен нощен лов с участието на ловешки съдия.

- Кой е Спас?- още за интернет измамите- Николай Христов:

Спас или Александър е поредният измамник в интернет.

Експерти по безопасен интернет обясняват, че в последните месеци и години измамите от подобен род рязко са се увеличили. Продава се всичко – дрехи, коли, акции, телефони. Само част от хората, стоящи зад профилите обаче са реални. Не липсват случаи, при които след предварително плащане, човекът или не получава нищо, или в колета намира стари непотребни вещи.

Емануил Георгиев от Асоциацията за безопасен интернет разказва:

Много често става въпрос за различни подходи за достигане до лична информация на потребители. Сега имаме и нов случай съвсем актуален, в който става дума за човек, който даже има фалшива самоличност. Ползва тази фалшива самоличност, за да достигне до повече хора и да спечели доверието им и в един момент той започва да им предава нереална услуга. Вече измамниците се усъвършенстват. Успяват даже да създадат фалшива идентичност, т.е. отдалече обработват своите жертви.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Христов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна