Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеев Елкин: Не е важно какво Израел иска или не, въпросът е как ЮНЕСКО възприема себе си

Не е важно какво Израел иска или не, въпросът е как ЮНЕСКО възприема себе си – дали иска да бъде професионална организация, занимаваща се със запазване на историческото наследство или място за изопачаване на вековно приети факти. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" министърът на културното наследство на Йерусалим Зеев Елкин:

През последните години след приемането на Палестина като член, организацията стана жертва на крайна политизация. Прие решения, които изопачават историческата истина, вместо да я пазят. Ние не можем да бъдем част от институция, където се пренебрегва историята.


Досегашният директор Ирина Бокова много пъти се е дистанцирала и е критикувала решенията на Комитета на ЮНЕСКО, които се опитват да заличат връзката на евреите с Йерусалим, но това не помогна, допълни Елкин:

Тези, които дават тон на резолюциите, са самите членки на организацията, затова считаме, че посланието, отправено от президента на САЩ, че политиката на ЮНЕСКО в момента не позволява на себеуважаващи се държави да бъдат там, до голяма степен отговаря и на усещането на Израел по въпроса. Много се надяваме, че в последния момент ЮНЕСКО ще спре да изопачава историята, а само ще я опазва, но такова решение могат да вземат само членуващите в тази институция, а не една или друга директорка. Не мисля, че една държава и нейната дипломация може да предотврати такива решения, както това за Йерусалим. Членовете на Комитета на ЮНЕСКО в огромното си мнозинство са ислямски държави. Те имат автоматично мнозинство при гласуване на антиизраелски документи и решения. Всъщност това е така не само в ЮНЕСКО, а и на много други международни форуми. Поради структурата на членовете на ЮНЕСКО, не е трудно да се организира антиизраелско мнозинство.

Цялото интервю със Зеев Елкин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна