Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Чернево на протест заради изграждането на депо за отпадъци, напрежението ескалира

Снимка: wikimapia.org

Жители на село Чернево протестират пред сградата на "Соловей Соди" в Девня срещу изграждането на депо за отпадъци в съседство до селото. Хората поискаха директорът на завода да слезе при тях, но това не се случи. Стигна се и до ескалация на напрежението.

Хора на възраст от 70-80 години, с бастуни, със знамена, с надписи "Соловей, вън от България", "Не искаме депо", дойдоха пред сградата на „Соловей Соди“ в Девня.

Представители на инициативния комитет и кметът на Девня Свилен Шитов влязоха вътре в завода, поканени за разговор от изпълнителния директор, в последния момент обаче той отказал да ги приеме. Това доведе до ескалация на напрежението, беше счупено и едно от стъклата на външната врата.

Протестиращите отново заявиха, че не желаят природата да се замърсява, тъй като депото за т.нар. "неопасни отпадъци" ще отрови природата. Те посочиха като пример варненското село Падина.

Недоволните жители на Чернево обмислят по-нататъшните си действия, тъй като им беше отказан достъп. Медиите също не бяха допуснати в сградата на „Соловей Соди“ за среща с директора.

На 26 октомври е насрочено делото по обжалване на референдума. Резултатите от него показаха ясно нежеланието на местните за изграждането на депо за отпадъци.

Протестиращите се заканиха, че няма да се оттеглят, докато не получат отговори. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени