Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Калин Славов за антикорупционното законодателство: Структури със същите правомощия под нова шапка

Снимка: БГНЕС

В противоборството между двата законопроекта (на ГЕРБ и на БСП – бел.ред.) се търси и политически ефект. Така коментира изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в предаването "12+3" по "Хоризонт" приетия на първо четене в НС антикорупционен закон.

Трябва да имаме предвид, че в противоборството между двата законопроекта се търси и политически ефект. Темата "корупция" е основна за политическите кръгове и това е добрата новина. Опозиционният законопроект беше по-скоро повод за дебат, смята Славов.

В проекта на БСП изобщо отсъства темата за конфискация на имуществото. С това също може да се обясни по-големият обем на закона, който предлагат управляващите, отбеляза Славов.

Обединявате няколко не много добре работещи структури в една, но правомощията си остават почти същите. Те се събират в един, но имат почти същите правомощия. А отнемането на имущество, например, няма нищо общо с конфликта на интереси.

По отношение на администрацията вероятно ще има оптимизиране, но механизмът предвижда всичко да се развие около Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която впрочем ще бъде преименувана. Комисията ще продължи да действа до новия състав. От гледна точка на непрекъсваемост на процесите – това е предвидено в закона, но не виждам откъде би могло да има оптимизъм и структури със същите правомощия под нова шапка да започнат да работят ефективно, каза още Славов.

Наложително е да се съобрази дефиницията за конфликт на интереси с най-новите постижения. В нея в момента липсват приятелските връзки. Лобизмът също не е обект на мерки за ограничаване. Не е предвидена и защита на лицата, които разполагат с вътрешна информация за корупционни практики или конфликт на интереси. Трябва да бъдат създадени механизми за това. Докладването за подобни нередности трябва да бъде изведено извън тези структури, смята Славов.

НС прие на първо четене антикорупционния законопроект на правителството. Преди това стана ясно, че освен ГЕРБ и "Обединени патриоти", и ДПС вероятно ще подкрепи антикорупционния законопроект на управляващите. 

Интервюто на Силвия Великова с Калин Славов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени