Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари създадоха прототип на апарат, който определя с голяма точност настъпването на часа на смърт

Екипът, създал апарата
Снимка: БГНЕС

Екип от русенски инженери и лекари създадоха прототип на апарат, който определя с голяма точност часа на спиране на жизнените функции на човека. Изобретението вече е патентовано и ако се намери производител, ще допълни усилията на криминолозите.

Смъртта е част от живота, обича да казва д-р Иван Стоянов, който повече от 30 години е съдебен лекар в русенската болница. За това и разговорите за този напълно естествен край на всеки човешки живот би трябвало да се приемат точно така – нормално, с хладнокръвие, а в този случай и като научна стойност. Причината за този разговор е апарат, създаден по идея на съдебните лекари Иван Стоянов и Пламен Димитров. Реализиран е от инженерите в Русенския университет Анелия Манукова, Ивайло Иванов и Любомира Димитрова. В практиката на съдебните лекари понякога се случвало техните методи да бъдат разбити от действителността:

Още в началото, когато започнах, мерих температура. Тогава и за температурния метод нямаше още в световната практика създадени апарати, които да ползваме. Тепърва в Америка започваха с това
, споделя д-р Стоянов.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна