Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановена е скъсаната дига и обшивката на стената на депото за отпадъци в бургаското село Братово

Министър Нено Димов обяви, че един месец е срокът за възстановяването на щетите

| обновено на 28.10.17 в 19:52
Последици от наводнението в село Черни връх, Бургаско
Снимка: Радио Бургас

Възстановена е скъсаната дига и обшивката на стената на депото за отпадъци в бургаското село Братово. Заради повредите на дренажната система на съоръжението, причинени от наводненията, 9 общини региона  бяха заплашени от екокатастрофа. Това, за щастие, се размина, системите са сработили и няма изтичане на отпадни материали, заяви в Бургас министърът на околната среда и водите Нено Димов:

Буквално за много кратко време е възстановена най-голямата щета, която има. Сега остава да се довърши оставащата компрометирана част от дренажната система.  Ще търсим вариант - заедно със съгласуване с Районната инспекция (по околната среда-бел.ред.), да бъдат определени временни площадки за съхранение на отпадъците, докато депото бъде изцяло готово отново да влезе в експлоатация. 

Министър Димов обяви, че един месец е срокът за възстановяването на щетите:

Аз вчера изпратих писмо на областния управител да следва инструкциите на районната инспекция с временно депониране -  в понеделник в Министерския съвет ще бъдат разгледани временни мерки, които би трябвало да дадат срок от около 30 дена, за да могат да възстановят изцяло работата на това депо, като ще има временни площадки за съхранение на отпадъци, които след преработване, да бъдат  доставени обратно на депото, когато то функционира нормално. Така, че в понеделник на извънредното заседание на Министерския съвет това би трябвало да бъде прието.

Министърът допълни, че работата на пречиствателната станция, която пострада след наводнението, е възстановена. След като се отстранят щетите по депото в село Братово, събралите се отпадъци  отново ще бъдат преработени.

 В края на деня екипите, които издирват изчезналата жена от село Черни връх, прекратиха издирвателната дейност.  Днес те бяха концентрирали в района на язовир "Мандра", край село Димчево, заради сигнал на очевидец.  Дейностите по издирването на жената ще продължат и утре.  Частичното бедствено положение в областта остава в сила.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна