Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов: Ключово е здравният министър да има политическа подкрепа, защото системата се нуждае от желязна ръка

Снимка: БГНЕС
Усеща се напрежение в системата, отбеляза в ефира на "Хоризонт" проф. Илко Гетов, председател на фармацевтичния съюз в България, в коментар за последствията за здравната ни система след оставката на министър Николай Петров,  допълвайки: Още повече, че периодът, с който съвпадна тази оставка на професор Петров, е изключително важен, бих казал ключов за системата през следващата година. На първо място, се гледат бюджетните закони и бюджетът на Касата, който е основният финансиращ инструмент в системата на здравеопазването. На второ място, предстоящото решение за преместването на европейската агенция (по лекарствата-бел. ред.), което трябва да стане на 20-ти ноември и, разбира се, в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година.  Това са неща, за които професор Петров и екипът му се бяха подготвили и аз, например, с нетърпение очаквам кой ще защитава бюджета на Касата при дебатите в парламента, защото в крайна сметка чрез бюджета на Касата трябва да се правят политики в системата на здравеопазването, а политиката по закон се прави от Министерството на здравеопазването и от министъра. Сработването на този екип беше видимо - през последните няколко месеца имаше доста идеи, които се лансираха, намеренията бяха посрещнати добре от гилдиите.... На първо място сме неприятно изненадани и  притеснени от това, което се случва и, разбира се, това е въпрос на морална постъпка от страна на професор Петров и аз тук не искам да коментирам абсолютно нищо лично.


Илко Гетов изрази надежда да има приемственост в работата на следващия здравен министър, защото проблемите в системата на здравеопазването са сериозни и мерките за справянето с тях са належащи:

 Аз лично, като представител на фармацевтичното съсловие, бих бил много щастлив, ако има приемственост и поне тези хора, които са в екипа му, останат в следващия екип или пък от тях бъде номиниран следващия министър.  Защото трябва много бързо, на високи обороти  да се работи в следващите няколко месеца и следващата година, тъй като системата наистина се нуждае от много сериозни промени - няма да употребявам думата реформи, тази дума се изтърка в нашата сфера и загуби добрия смисъл, който се влага в "реформа", но много  сериозно трябва да се работи, подчерта проф. Гетов и даде пример с това, че първоначално заложеният бюджет на НЗОК за лекарства е бил в размер на 1 милиард и 30 милиона лева, а в крайна сметка внесеното предложение е за 1 милиард. Само за тази година това ,което ще се изхарчи за лекарства е в размер на 1 милиард и 20-25 милиона,  посочи Гетов и подчерта, че проблемът с размера на недофинансирането на системата започва да ескалира с всяка следваща година. Тоест трябва някаква политика да се прави там, заключи Гетов.


За следващия министър на здравеопазването Илко Гетов отбеляза, че достойни кандидати ще има, че биха подкрепили всеки, който е диалогичен, който работи прозрачно, който зачита интересите на всички участници в системата и поставя под един знаменател както пациентите, така и лекарите, и фармацевтите, и медицинските професионалисти, и денталните лекари и индустриятаТози човек трябва да има политическа подкрепа. За мен това е ключово - просто трябва да има политическата подкрепа на най-високо ниво, системата на здравеопазването се нуждае от твърда, желязна ръка, подчерта още проф. Гетов. Цялото интервю може за чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна