Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Григорова: 1917-а не е просто поредица от революции

| обновено на 01.11.17 в 15:40
Фрагмент от постера на конференцията
Снимка: www.viaevrasia.com

На 7 ноември в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе конференция по повод 100-годишнината на Октомврийската революция.

Организатор на кръглата маса, озаглавена "Империи срещу идеологии. 1917-2017", е катедра "Нова и съвременна история" към Историческия факултет на Софийския университет.

Озаглавихме нашата конференция така, за да се включат колеги, които разглеждат подобни ситуации преди 1917-а и след това, за да може да се направи по-пъстра картина на случващото се. Това обясни в интервю за предаването ни "12+3" доц. д-р Дарина Григорова – преподавател от СУ "Св. Климент Охридски":
1917-а не е просто поредица от революции, а се сриват поредица от политически системи и империи – и на Запад, и Руската, която е една от последните. Битката с идеологията е битката, която губи Руската империя, като идеологията не е само лявата – на болшевиките, тъй като първата битка е с либералната идеология на руските дворяни. Тогава всъщност империята се превръща в република – точно по време на война, което определя и самия ход на войната за Русия, като това е един много сложен процес. 

Болшевиките са професионални революционери, докато другите са професионални либерали, които са свикнали на висок език и на дълги разговори, както и се опитват да имитират парламентарен живот по време на война без ясна представа как ще се води тази война, но с желанието за победен край, коментира още преподавателят. 

В ефира на "Хоризонт", доц. д-р Григорова даде и подробности относно конференцията, която ще се проведе следващия вторник от 10 до 20 часа в Конферентната зала на Ректората:
Едната част, разбира се, са класически теми, свързани с Февруарската или Октомврийската революция – с тази цяла поредица от катаклизми в Руската империя до 1917 г. Другият блок са свързани с проблема "империи и идеологии", като се стига дори и до съвремието, което беше нашата идея. 

Има и тема за пропагандата на Путин, който свърза царския образ със съветския и постсъветския, т.е. разнообразието е от всякакви гледни точки, като има и по-екзотични теми, които са свързани с отделни проблеми в западноевропейски държави, но пак свързани със съзнанието на хората и обществените мечтания, които винаги са подвластни на ловки революционери като болшевиките, добави доц. д-р Григорова.

Защо успява Октомврийската революция, както и дали и как ще бъде отбелязана 100-годишнината на Октомврийската революция в Русия, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна