Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София симфоникс“ с диригент Любка Биаджони гастролира в Мюнхен с операта "Травиата“

Снимка: БГНЕС

Българският хор и оркестър "София симфоникс“ с диригент Любка Биаджони цу Гутенберг и солисти гастролираха в Мюнхен с операта "Травиата“ от Джузепе Верди. Над 100  български музиканти стъпиха на сцената на зала "Херкулес“. Постановката беше полусценична в добре познатия на софийската публика вариант - с оркестър, разположен на самата сцена, с хор и солисти, които имат своите не само вокални, но и актьорски задачи.

За мен беше истинско удоволствие да представим нашите български музиканти. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Любка Биаджони:

Миналата година на 5-и ноември представих оркестър "София симфоникс“ с една предизвикателна програма, на която присъстваше като първо произведение "Рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров. Този път реших да покажа моята италианска част от моята кръв и от моята история с италианския композитор Джузепе Верди. Изпълнението на "София симфоникс“ беше "Травиата“. Те бяха в най-добрата си форма. Вече доста често изпълняват с мен тази опера и в Германия, и в България, но в Мюнхен беше за първи път. Това е едно полусценично изпълнение, на което аз имах честта да направя режисурата, костюмите и малко сценография, за да може да не е съвсем концертно и за да могат хората, които не знаят текста, да имат едно наблюдение. Това дава възможността да се наблегне повече на музиката, но и на движенията и чувствата на певците. Така те се показват още повече.

Беше много вълнуващо да се види как реагира публиката, защото това е публика, която е свикнала да получава най-доброто. Това сподели музикалният редактор Татяна Иванова:

Публиката посрещна леко резервирано музикантите, но с всяка минута ентусиазмът нарастваше. На края аплаузите, които получиха музикантите, бяха толкова бурни, че на мен ми идеше леко да се надигна от стола, на който седях.

Цялото интервю с Татяна Иванова и Любка Биаджони можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени