Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметта на загиналите български воини ще бъде почетена утре с панихиди у нас и Македония

Снимка: БГНЕС

Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена утре във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, съобщиха от Министерството на отбраната.

 На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира, както и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната молитва ще отслужи Тивериополският епископ Тихон.

Панихиди по повод Архангелова задушница ще има и в Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив и Плевен. В ритуалите ще участват представителни части от Въоръжените сили.

Българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, ще участва в панихида в памет на загиналите български воини в Първата световна война на българското военно гробище в село Цапари, в Македония. Ще бъдат поднесени цветя пред офицерските паметници в църквата "Свети Георги" в Цапари.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се извършва от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946-а и е възстановена през 1992 година от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна