Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка остави основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На петнадесето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, тъй като инфлацията продължава да показва слабост въпреки подобряващия се трудов пазар и по-силното икономическо развитие в световен план.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационните цели след определено време, се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание.

Прогнозите за растежа на австралийската икономика остават почти без промяна, като централната банка продължава да очаква, че БВП ще нараства средно с около 3% в рамките на следващите няколко години. Според RBA има подобрение на перспективите пред бизнес инвестициите извън минно-добивния сектор, както и увеличение на публичните инфраструктурни инвестиции, което е в подкрепа за икономическия растеж. Банката обаче отбеляза, че перспективата за потреблението на домакинствата продължава да бъде източник на несигурност.

Растежът на заплатите се очаква да остане слаб за още известно време, като банката очаква и инфлацията да остане ниска.

Всичко това, в комбинация със спада при продажбите на дребно през последните месеци, са аргументи за продължаване на текущата политика на рекордно ниски лихви в подкрепа на австралийската икономика, отбеляза президентът на банката Филип Поу.

Централната банка повтори, че неотдавнашното поскъпване на австралийския долар към двугодишни върхове може да доведе до по-бавно ускоряване на икономическата активност и на инфлацията, отколкото се прогнозира към момента.

Изявлението на RBA след края на днешното заседание беше изтълкувано от участниците на финансовите пазари като пореден знак, че е малко вероятно банката да се присъедини в скоро време към пролихвения тон на останалите водещи централни банки (Фед, ЕЦБ и АЦБ) въпреки солидния подем на трудовия пазар през последните месеци.

Австралийският долар реагира леко негативно, понижавайки се 0,32% към часово дъно около 0,7663 щатски долара, докато еврото поскъпна към 1,5117 "австралиеца", след като по-рано през деня се понижи за кратко до двуседмично дъно около 1,5080 нивото.

Австралийската фондова борса обаче реагира позитивно на запазване на политиката на рекордно ниски лихви и на продължаващото възходящо рали на цените на петрола и на останалите суровини, след като в понеделник петролните фючърси поскъпнаха с цели 3% до най-високи нива от юни 2015-а година.

Основният австралийски фондов индекс S&P/ASX 200 се повиши във вторник с 1%, надвишавайки неговия бивш връх от 2015 година и достигайки ново най-високо ниво от началото на 2008-а година насам, след като през първата седмица на ноември нарасна с 1,8% и след рали от 4 на сто в рамките на октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна