Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Сандов: Ако Европа построи всички газопроводи, няма да може да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение

Снимка: БГНЕС
След присъединяването на Сирия САЩ остават единствената страна в света, която не подкрепя Парижкото споразумение за климата, след като президентът Тръмп обяви оттеглянето на САЩ. Това е само една от новините от международната конференция за климата в Бон. За предаването "Хоризонт до обед" Борислав Сандов от "Зелените" изтъкна, че страната ни не е достатъчно добре представена на високия форум: 

На този етап има единствено няколко човека, които са от отдела към МОСВ, които се занимават с промените в климата. Очакваме през следващата седмица да пристигнат още няколко човека от същото министерство, като най-високото ниво ще бъде заместник-министър. За съжаление, тази година няма да има държавен ръководител, нито дори министър по време на тази среща. 

Традиционно срещите са две седмици, като сега сме още в началото. По-голямата част от новините и решенията ще бъдат взети през следващата седмица, когато ще пристигнат държавните ръководители на всички страни, които са от Обединените нации. Основните неща, които се случват тук, са дебатите по приложението на Парижкото споразумение, как то да бъде отчитано, как да бъдат развити част от главите, които са в споразумението... На дневен ред в момента са, от една страна, финансовите въпроси – разходването на Глобалният климатичен фонд, и от друга страна, главата, свързана с това как понасят щетите вече от климатичните промени определени държави, как могат да бъдат подпомогнати.

През последните дни излезе много интересен научен доклад, който е и доста притеснителен, защото е в противовес с европейските политики и който казва именно, че ако Европа реализира всичките си газови проекти, за изграждане на коридори, изграждане на терминали за втечнен газ, то по никакъв начин не може да постигне целите, които сама си е заложила и които би трябвало да следват според Парижкото споразумение. Това означава, че ние много бързо трябва да преминем към повече възобновяеми енергийни източници, вместо да се говори  за използване на газ като преходно гориво.

Интервюто на Ирина Недева с Борислав Сандов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна