Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Не обещаваме на Западните Балкани дата за присъединяване

Можем да държим темата високо в европейския дневен ред, уточни министърът

Снимка: БТА

Ролята на България в присъединяването на Балканите към Европейския съюз по време на европредседателството ни обсъждат в УНСС участниците в кръглата маса под наслов "ЕС, Западни Балкани, България".
На дискусията министърът по европейските въпроси Лиляна Павлова каза, че присъствието на темата за присъединяването на страните от Западните Балкани е важен принос на България в разширяването на европейския дебат. По време на Българското европредседателство България може да задържи темата в дневния ред на ЕС, допълни тя:
Анализирайки общоевропейския дневен ред, ние поставихме във фокуса на дебата темата за Западните Балкани. Най-важното послание, което искаме да дадем, това е България, Българското председателство, да бъде Балканско председателство, защото, ако не ние, кой друг би могъл най-добре да познава Балканите, техните проблеми, но и техните възможности...
Ние не можем да обещаем, че в рамките на шестте месеца на българското председателство те ще получат дата за присъединяване, но това, което можем да направим, е темата да бъде високо в европейския дневен ред. Аз мисля, че първият успех в тази посока е факт - цифровия дневен ред.
Според председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента Кристиан Вигенин на членството на тези държави трябва да се гледа като на възможност да се отварят нови пазари, за да се привличат трансгранични инвестиции и да се развива културното присъствие на България в региона. Той очерта и предизвикателствата пред България по време на председателството. Едно от тях, според него, е България да не бъде изключвана от интеграционните процеси и трябва да положи повече усилия страната ни да е част от реформите, свързани с Шенген, махането на механизма за сътрудничество и да бъдат направени първите стъпки към еврозоната:
Това са три неща, които белязват, в една или друга степен, участието на България в Европейския съюз с негативен знак. Наистина ще бъдем по-убедителни и в перспектива, като мотор на тази интеграция, ако сме част от тези две общности, първо. И, второ, ако към нас намалеят съмненията около ефективността на съдебната система, борбата с корупцията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени