Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалното образование, един от най-бързите начин за решаване на проблема с кадрите

БНР Новини
Тома Томов, Радка Русева и Мартин Гърмидолски (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Василена Мирчева

Каквото и да се говори в публичното пространство за приоритети, едно е сигурно – без категорични реформи, без резки промени в системата на образованието, всички останали сектори не биха се справили.
Защо? Две хиляди не достигат в момента на туристически бранш за зимните курорти. Обсъждат се облекчени режими за внос на работна ръка от трети страни. А работната ръка е „на ръка“ разстояние. В училищата по региони. Но за това е нужно фирмите и училищата да се срещнат, да се приобщят децата още в осми или девети клас, да заработят във фирмите, заедно с това да учат и теория на бизнеса, заедно с общите предмети. И само след две години фирмите ще имат добри служители. Щели да избягат? Ако имат подходящите договори, с подходящото заплащане за българския стандарт, няма да избягат.
Дуалното образование е първата лястовица, напомняща за важността на професионалтното образование у нас. А българо-швейцарският проект ДОМИНО, който работи от години с финансовата помощ от над 3 милиона, показа на мнозина, че не са нужни взаимни обвинения между бизнес и образование, а просто да се срещнат директно.
Това вече се случва . Едно от училищата е Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“. Слушайте как се учи чрез работа, какво е да си удовлетворен и да вярваш, че мечтите си могат да се сбъднат.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна