Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Трайков: Има новости и открития по отношение на множествената склероза

Снимка: личен архив

4000 са болните от множествена склероза в България, като за последните години Здравната каса заплаща най-новите медикаменти за заболяването, каза проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по неврология на Медицинския университет на семинар в Банско, посветен на множествената склероза. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува нервната система, като болестта се отключва между 20 и 45 години.

Има новости и открития по отношение на множествената склероза. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Лъчезар Трайков:

В последните три-четири години се появиха доста нови молекули. Първото лечение е през устата, чрез таблетки, което е голяма победа, тъй като тези болни с т.нар. модифицираща заболяването терапия, се лекуваха с инжекции, в най-добрия случай един път седмично. С този нов вид лечение, който се появи за пациентите с множествена склероза, нещата стават много по-удобни. Знаем, че това засяга млади хора, които са работоспособни хора. Не бива да пропускаме, че новите молекули, които се появяват, са средства, които на съвсем друг принцип докосват болестта. По по-сериозен механизъм атакуват болестта.

Цялото интервю с проф. Лъчезар Трайков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени